Zpět na všechny otázky v kategorii Poradna očního lékaře

YAG kapsulotomie

Abec se ptá 29.07.15

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Je mi 41 let. Před 3 lety jsem podstoupila operaci katarakty na pravém oku. Mám multofokální čočku. Před rokem a půl bohužel došlo ke komplikaci-odchlípení sítnice. I přes rozsáhlost odchlípení se operace podařila a dočasná výplň v oku byla pouze plynová. Nyní můj lékař navrhnul YAG kapsulotomii, neboť došlo k fibrotizaci pouzdra čočky. Projasnění vidění by mělo nastat hned po zákroku.

Kupodivu jsem se setkala i s jiným názorem lékaře, který tvrdí, že po kapsolutomii se vidění zlepší na dálku, ale zhorší na blízko (vzhledem k posunutí čočky dozadu), což mě velmi udivilo. Osobně potřebuji vidění především na vzdálenost natažené paže (na noty-jsem profesí klavíristka). Rovněž mě napadla otázka, zdali odstranění této sekundární katarakty nemůže urychlit vývoj katarakty v druhém oku. Tím vidím výborně a katarakta je v něm již 3 roky zcela miniaturní.

Děkuji moc předem za radu a pomoc v řešení situace.

MUDr.Vladimír Korda, odpovídá 13.09.15

Dobrý den, předozadní posun čočky je možný, ale po třech letech již velmi nepravděpodobný, až by šlo říci raritní. Důvodem je již zajizvení nitrooční čočky v periferní části pouzdra. Největší riziko je v prvních 6 měsících po operaci šedého zákalu. Kdyby k posunu došlo, tak vzniklou dioptrickou vadu je možné dolaserovat. Vývoj katarakty na druhém oku to vůbec neovlivní.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
OFTEX Oční klinika
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice Česká republika


www.oftex.cz


tel.: 464 007 800, GSM: +420 776 880 880

Diskuse na podobná témata
Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.