Zpět na všechny otázky v kategorii Odborné poradny

Priorix a plánování těhotenství

artepartep se ptá 23.05.12

Dobrý den,

prosím Vás o radu ohledně následujícího. S manželem plánujeme druhé dítěte a dnes byl náš první potomek na očkování první dávkou vakcíny Priorix. V dětství jsem prodělala z dětských nemocí údajně jen zarděnky (nikoliv tedy příušnice, neštovice, spalničky), dosud jsem byla očkována vakcínami Movivac, Ervevax a Varilrix. Hrozí mi nějaké riziko nákazy dětskými nemocemi, proti kterým byl náš první potomek očkován vakcínou Prorix, když tato vakcína je živá a v minulosti jsem tyto dětské nemoci neprodělala?

Ptám se z toho důvodu, že jsem slyšela, že očkování proti těmto nemocem nechrání očkovaného na sto procent nebo méně, než sám tyto nemoci prodělá. Nerada bych, abych ohrozila těmito nemocemi našeho druhého potomka v průběhu plánovaného těhotenství. Nebo mi doporučujete raději plánované těhotenství oddálit, aby nebylo riziko pro nenarozený plod, případně o jak dlouho je třeba s případným těhotenstvím počkat po očkování našeho dítěte vakcínou Priorix?

Předem děkuji za brzkou odpověď a mějte se hezky.

MUDr. Slezák odpovídá 28.05.12

Dobrý den, ženám se nedoporučuje otěhotnět 3 měsíce po očkování, protože by vakcinační kmen mohl představovat teoretické riziko poškození plodu. To platí pouze, pokud je žena sama očkována. Pouhý kontakt s jinou, očkovanou osobou toto riziko nepředstavuje.
Kromě toho uvádíte, že jste byla očkována vakcínou Movivac, Ervevax a Varilrix. Tedy, že jste byla očkována proti spalničkám, zarděnkám a planým neštovicím. Jediné, proti čemu jste tedy očkována nebyla (z diskutovaných nemocí), jsou příušnice. Ochrana po očkování není stoprocentní, to ale není ani po prodělání samotné nemoci. Nicméně prolomení imunity (tj. onemocnění u očkovaného jedince) se pozoruje u příušnic a neštovic, ale prakticky vůbec u spalniček a zarděnek.
Takže myslím, že můžete v klidu plánovat dalšího potomka bez ohledu na průběh očkování u Vašeho prvního dítěte. Leda byste zvažovala přeočkování vakcínou Priorix u sebe sama za účelem vytvoření ochrany před příušnicemi. Pak by bylo potřeba ony 3 měsíce po očkování počkat.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.

Reklama


Reklama