Zpět na všechny otázky v kategorii Archiv poradny lékařů

Plicní tuberkulóza

spokojenakocicka se ptá 03.05.10

Dobrý den,

byla jsem ve styku s nakaženým tuberkulózou. Test MANTA byl vysoký a je tedy prý nutné přeléčení po dobu alespoň šesti měsíců. Je možné, aby byla nějak ohrožena moje rodina?

Navíc se pár měsíců snažím otěhotnět. Je tedy nutné těhotenství odložit na dobu po ukončení léčby? A co by bylo v případě, že už jsem těhotná?

Děkuji za odpověď, Milča

Mudr. Martin Štěpán odpovídá 01.07.10

Dobry den,

tehotna s tuberkulozou nemusi jit na potrat. Je zde vsak riziko polekoveho postizeni plodu. Dite bude otestovano na TBC kratce po narozeni. Tehotenstvi je vsak treba se vyvarovat behem lecby. Je dulezite vedet, ze antikoncepce neni mnoho ucinna pokud pacientka uzivan antituberkulotika. Dobre by bylo vysetrit testem Mantoux i cleny Vasi rodiny.

S pozdravem.

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.