Zpět na všechny otázky v kategorii Archiv poradny lékařů

Pásový opar a těhotenství

P.S. se ptá 15.04.10

Dobrý den,

prosím o radu. Mám nyní pásový opar a snažíme se s manželem o početí. Vadí pásový opar v případném těhotenství? A může se nakazit 3 letá dcerka, která ještě neměla neštovice? A vadily by její neštovice při mém těhotenství?

Moc děkuji za odpovědi !!!

Mudr. Martin Štěpán odpovídá 01.05.10

Dobry den,

obecne vzato je pasovy opar zpusoben specifickym druhem viru. Pokud clovek neprodelal plane nestovice jako Vase dcera, je zde samozrejme riziko nakazy. Vy jste evidentne jiz plane nestovice prodelala, cili se jich znovu obavat nemusite. Pokud by byl pasovy opar rozsahly, muze ohrozit i plod. Virus je teratogeni pro plod pri onemocneni v prvnich trech mesicich jeho vyvoje. Muze zpusobit vyvojove vady mozku a oci. Pokud onemocnite pasovym oparem v dobre porodu, projevi se nakaza novorozence typickou vyrazkou.

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.