Zpět na všechny otázky v kategorii Poradna očkování

Očkování neštovic a nachlazení

artepartep se ptá 23.02.12

Dobrý den,

prosím Vás o radu ohledně následujícího problému. Před měsícem jsem měla teplotu 38°C, pálení na prsou, zastřené dýchání, pocení - zkrátka nějaká chřipka, a proto mi lékař předepsal antibiotika. Po týdnu užívání antibiotik (Fromilid) se mé zdravotní problémy zlepšily (již jsem byla bez teplot a celkově se cítila lépe), ale některé z nich dosud přetrvaly (únava, pálení na prsou a bolest v krku), proto jsem dostala na týden ještě jedno balení těchto antibiotik. Po jejich dobrání (nyní již 2 týdny) se však stále necítím zcela v pořádku - teploty už nemám, na prsou mě pálí jen nepatrně (dle lékaře je ale poslech zcela čistý), sedimentaci mám v pořádku, ale celková únava a zejména bolset v krku a pálení v nose stále přetrvávají. Nejhorší je to ráno a večer, přes den tyto problémy jsou mnohem lepší.

Zítra bych měla jít na očkování druhou dávkou Varilrixu (první dávka byla před 6 týdny). Mohu se nechat nyní naočkovat, když teploty nemám, ale stále se necítím úplně v pořádku? Nerada bych očkování zbytečně odkládala. Jaký postup mi tedy doporučíte?Mohu se nechat zítra zajít naočkovat a současně brát nějaké léky na zmírnění mých současných zdravotních problémů a případně které? Bojím se toho, abych užíváním těchto léků nesnížila účinnost očkování nebo se nejednalo např. o léky, které jsou s tímto očkováním kontraindikovány (např.obsahující salicáty). Nebo je třeba určitou dobu po aplikaci očkování druhou vakcínou chvíli počkat s užíváním jakýchkoliv léků a případně jak dlouho?

Předem mockrát děkuji za Vaši ochotu a mějte se hezky.

MUDr. Slezák odpovídá 03.03.12

Dobrý den,
druhá dávka vakcíny proti planým neštovicím se podává kvůli zajištění dlouhodobého přetrvání imunity. Odstup 6 týdnů je nejkratší možný. Pozdějiší podání nevadí i když by bylo vhodné stihnout druhou dávku alespoň do 1 roku.
Takže, pokud Vaše aktuální zdravotní potíže nejsou vyřešené, bude lepší s aplikací druhé dávky zatím počkat.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.

Reklama


Reklama