Zpět na všechny otázky v kategorii Poradna očkování

Hexavakcína a nedonošenec

PetronelaW se ptá 02.04.13

Dobrý den,

syn se mi narodil 36+3 a vážil 2870 g. Dnes má 11 týdnů a 2 dny a váží 3950 g. Narodil se téměř o měsíc dříve a za 2,5 měsíce přibral jen 1 kg (plně kojím). Je možné v takovém případě naočkovat 1. dávku hexavakciny, nebo je lepší ještě posečkat, až trochu přibere?

Děkuji za odpověď.

MUDr. Slezák odpovídá 10.04.13

Dobrý den,
neexistují důkazy pro odklad očkování u nedonošených dětí s výjimkou očkování proti tuberkulóze a očkování proti hepatitidě typu B u dětí pod 2 000 g.
Podle dostupných studií i oficiálních doporučení mají být nedonošené děti očkovány ve stejném věku, jako děti donošené. Naopak, očkování u nich může být významnější, než u donošených dětí, protože jsou mnohem více náchylné k infekcím, proti kterým se očkuje.
S pozdravem

MUDr. Pavel Slezák

Diskuse na podobná témata
Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.