Zpět na všechny otázky v kategorii Odborné poradny

Adenom štítné žlázy

Zemánková Jar. se ptá 22.03.10

Dobrý den,

synovi(28 let) byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy imunitní (není vyloučena DG toxikóza) a nalezen adenom. Po vyšetřeních začal užívat Thyrozol 10 mg. Po dvou měsících a dobrání léku jsme byli opět na kontrole a Thyrozol má užívat dále. Navíc přibral za 14 dní 2 kg.

Nyní chce lékař provést punkci štítné žlázy. Syn je mentálně postižený, a tak mám strach z tohoto vyšetření kvůli jeho úzkosti, autismu a reakci. Je to možné dělat v narkóze či jinak? Protože nepředpokládám, že syn bude ležet v klidu a budou ho píchat do krku - i když možná v nějaké místní anestezii.

Navíc lékař nemá moc dlouhou praxi pro provádění takovéhoto výkonu. Prosím, poraďte, zda by nebylo vhodnější scintografické vyšetření či jiné, které by bylo pro pacienta méně náročné a dalo se poznat zda adenom není zhoubný? Je postup lékaře správný? Nebo máme raději změnit lékaře?

Lékař mi nic nevysvětlil. Má to nějaké další následky? A nemá léčba Thyroxinem vliv na další orgány?

Děkuji za radu, Zemánková

Mudr. Martin Štěpán odpovídá 26.05.10

Dobry den,

punkce stitne zlazy neni vykon nikterak narocny. V mnoha ohledech je to vsak vykon nezbytny, ktery ma velkou vypovedni hodnotu. Vetsinou se vykon dari provest u vsech pacientu. Proc bych doporucoval zmenit lekare je fakt, ze s klienty (s Vami) nekomunikuje. To je zasadni nedostatek. Uspesna lecba se mimo jine ve velke mire odviji take od komunikace. Punkce stitne zlazy ma sva rizika, se kterymi by Vas meli seznamit pred jejim provedenim. Mela by jste rovnez podepsat informovany souhlas. Lecba thyrozolem tak jako kazda jina ucinna lecba, ma sve nezadouci ucinky: velmi caste jsou kozni reakce, bolesti kloubu a pribirani na vaze.

S pozdravem.

Položte vlastní otázku do této poradny nebo si vyberte jinou oblast na úvodní stránce poraden.
O této otázce můžete dále diskutovat v diskusi na Vitalion.cz.

Reklama


Reklama